Vedän Gambian Lapset projektia, jossa tuemme noin 100 lasta ja heidän jalkapalloharrastustaan yhdessä Turku Samppalinnan Rotaryklubin kanssa ja tämä erittäin tärkeä päätöslauselma kiinnostaa erityisesti siksi koska Gambia on mukana hankkeessa. Turku Samppalinnan Rotaryklubi ry on Pohjois-Euroopan ensimmäinen Peacebuilder Club (rauhantyöhön keskittynyt yhteisö).
Haluammekin edistää rauhaa kaikilla tavoilla ja olemme ylpeitä siitä, että myös Gambia on mukana tässä projektissa, Risto Suviala Samppalinnan Klubista kertoo.
Poimin 10 kohtaa päätöslauselmasta:
1. “Toimintaohjelmassa korostetaan kaikkien nuorten yhtäläistä oikeutta osallistua ja tavoitteena on luoda
kaikille mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.”
2. “Suomi päätti ensimmäisenä maana kansallisen toimintaohjelman laatimisesta. Suomen lisäksi Kolumbia,
Gambia, Nigeria ja Filippiinit ovat ilmoittaneet laativansa kansallisen toimintaohjelman.
3. “Kiva-projekti” Suomesta on erinomainen projekti joka keskittyy kiusaamisen ehkäisyyn ja on saanut kansainvälistä tunnustusta.
4. “Nuorten ilmastoahdistuksen kanavointi ilmastoa tukeviin toimenpiteisiin.”
5. “Vihapuheen ja häirinnän kitkeminen tulee olla prioriteetti valtioille, jotta kaikki voisivat saavuttaa turvallisen tilan ilmaista itseään myös digitaalisilla alustoilla, ja jotta jokaisen osallistumisoikeudet verkossa voidaan turvata.”
6. “Nuorten naisten poliittinen osallistuminen on vähäistä kansainvälisesti, mutta Suomessa nuoret naiset ovat
nuoria miehiä poliittisesti aktiivisempia. Yhteistä on kuitenkin se, että naisten pääsy johtoasemiin on edelleen
rajattua myös Suomessa.”
7. “Kansainvälisesti Suomi pyrkii edistämään paikallistason nuorten roolia, vaikutusvaltaa ja merkityksellistä osallistumista konfliktien ennaltaehkäisyssä ja ratkaisussa sekä konfliktien jälkeisissä tilanteissa.”
8. “Noin 80 % maailman humanitaarisista tarpeista johtuu aseellisista konflikteista.”
9. “Nuoria ei tule nähdä vain uhreina tai potentiaalisina väkivallan tekijöinä vaan myös myönteisenä voimavarana ja aktiivisina toimijoina syrjinnän ja väkivallan ennaltaehkäisyssä sekä yhdenvertaisuuden ja rauhankulttuurin edistämisessä.”
10. “Kumppanuuksien solmimisessa tarvitaan asennemuutosta ja luovuutta, ja erityisesti nuoret tulee tunnistaa
tasavertaisina ja tarpeellisina kumppaneina kestävän rauhan takaamiseksi. Nuorten merkityksellinen ja monialainen osallistaminen luo mahdollisuuksia uusien ideoiden ja tapojen kehittämiseen rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi. Etenkin sukupolvet ja sektorit ylittävä tasavertainen yhteistyö nähdään tärkeänä.”
Vuonna 2030 Nuoria on lähes 3 Miljardia
Elämme historiallisia aikoja! “Nuoria (10-24 vuotiaita) on maailmassa 1,8 miljardia ja seuraavan vuosikymmenen aikana työmarkkinoille tulee miljardi nuorta lisää. Näin suuri määrä nuoria luo ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää kestävää kehitystä ja rauhaa, kunhan nuoret otetaan mukaan tekemään päätöksiä ja edistämään rauhaa. Elämme historiallista hetkeä, jolloin yli puolet maailman väestöstä on lapsia ja nuoria. Nuoret on vuosikymmeniä nähty vain konfliktien uhreina, tai niiden aiheuttajina. Nyt tämä vanha harha on murtumassa.”
Kirjoittaja: Tommi Sundqvist, Turku
tommisun@gmail.com
Lähde: https://www.2250finland.fi/
(UN – Youth, peace and security 2250)